Nistagmus

Nistagmusul se caracterizeaza prin miscari involuntare, oscilatoare de du-te-vino ale globilor oculari, cel mai frecvent orizontal dar si vertical sau rotatorii.

Este fiziologic cand ochii incearca sa urmareasca imagini in miscare si patologic daca insoteste anumite afectiuni oculare sau generale.

Nistagmusul congenital se manifesta de la nastere sau apare in primele 3 luni de viata. Miscarile oculare necontrolate, bilaterale sunt izolate, aparent fara nici o cauza, pot fi ereditare sau asociate unor probleme neurologice. Poate fi secundar unor afectiuni oculare congenitale precum: strabism, cataracta congenitala,hipoplazia nervului. Nistagmusul dobandit se declanseaza pe parcursul vietii la orice varsta, in urma unui traumatism sau asociat altor afectiuni medicale precum: cataracta, strabism, ambliopie, amauroza aongenitala Leber, vicii de refractie, colobom retinian, distrofii retiniene si de nerv optic, accident vascular cerebral, scleroza in placi, carenta de vitamin (B1), tumori cerebrale (rar) sau vestibulare, intoxicatii cu anumite medicamente sau substante chimice: alcool,litiu, barbiturice, LSD, fenitoina, clonazepam.

Poate exista o istorie familiala de nistagmus, cu grade diferite de afectare, care poate sari peste generatii dar nistagmusul poate aparea si ca fenomen izolat. Sunt teste genetice care clarifica aceasta problema.

Cu cat ochii se misca mai putin, cu atat vederea este mai buna. Nistagmusul se reduce prin convergenta, adica prin miscari necontrolate minime cand priveste la distante mai mici. In anumite momente de stres, anxietate, oboseala, vederea poate fi mai slaba. Este mai greu de urmarit obiecte sau activitati ce implica multa miscare. Apar uneori tulburari de perceptie spatiala care pot duce la probleme de coordonare.

Pentru un copil cu nistagmus congenital fara alte probleme asociate, obiectele vazute nu se misca, se poate juca, poate citi, se poate uita la televizor si este indicat sa mearga la o scoala normala. Daca exista si alte afectiuni ce insotesc nistagmusul, ochii focalizeaza mai greu imaginile, sunt preferate cartile cu un scris mai mare, cu un contrast mai bun, o camera bine iluminata, jucarii mari, viu colorate, sunt utile televizoarele cu ecran mare, daca merge la film sau la teatru este indicat sa se aseze pe locurile din fata.

Miscarile nistagmusului pot varia ca intensitate in functie de directia privirii. Zona neutra (null point) reprezinta directia privirii in care nistagmusul se atenueaza si acuitatea vizuala este cea mai buna. Cand zona neutra nu este situata inainte, pacientul adopta o pozitie a capului inclinata.

Nistagmusul dobandit dispare odata cu tratarea afectiunii ce l-a provocat. Se pot introduce lentile prismatice avand ca scop imbunatatirea torticolisului. Injectiile cu toxina Botulinica sunt indicate in anumite forme de nistagmus. Tratamentul chirurgical vizeaza musculatura oculara si are ca scop aducerea capului in pozitie normala si reducerea amplitudinii miscarilor involuntare. Acuitatea vizuala se imbunatateste, dar nistagmusul nu poate fi corectat in totalitate.

2018-02-10T10:50:38+00:00