Ai ochii obosiți ? Hai să rezolvăm problema

Privitul ore în şir la televizor, munca la calculator şi lumina prea slabă sau prea puternică sunt câţiva dintre factorii care dăunează sănătăţii ochilor.

Exerciţiile de relaxare oculară sunt indicate tuturor persoanelor care îşi suprasolicită ochii, mai ales dacă au simptome precum privire neclară, ameţeli şi dureri de cap. „Gimnastica oculară poate produce o ameliorare a disconfortului provocat de un efort ocular îndelungat. Explicaţia este relaxarea muşchiului ciliar responsabil de acomodaţia ochiului şi a muşchilor drepţi extrinseci care menţin globii oculari în poziţia de convergenţă necesară atunci când privim de aproape. Când aceşti muşchi sunt obosiţi din cauza efortului îndelungat, nu se produce fuziunea imaginilor provenite de la cei doi ochi şi apar senzaţia de vedere dublă (diplopia), ameţeala sau cefaleea”.
Atenţie, gimnastica oculară nu este indicată în cazul unor vicii de refracţie. Dacă oboseala oculară persistă, este necesar consultul oftalmologic.
Iată cum se fac!
Se poate începe prin focalizarea, timp de 10-15 secunde, a unui obiect îndepărtat, după care se priveşte un obiect apropiat, timp de maximum 15 secunde. Astfel de exerciţii se pot repeta de 10 ori. Pentru odihna privirii, timp de un minut se acoperă cu ambele palme ochii, care rămân deschişi, astfel încât să nu pătrundă deloc lumina. Un alt exerciţiu constă în efectuarea a 10 rotiri în sensul acelor de ceasornic, apoi a altor 10 în sens invers. Are un efect benefic asupra vederii şi efectuarea unui masaj uşor al tâmplelor cu degetele arătătoare. Chiar şi simpla închidere a ochilor, timp de două minute, ajută la relaxarea şi detensionarea acestora.

Recomandăm pauza de un minut la fiecare jumătate de oră, în care se fixează un punct de reper în depărtare (după geam, de exemplu) şi studierea acestuia. Nu este indicată presarea globilor oculari.

Pentru reducerea tensiunii oculare, se recomandă şi descrierea cu ajutorul privirii a semnului infinitului, timp în care spatele trebuie ţinut drept, iar capul, nemişcat. Când ochii obosesc după o lectură îndelungată, se poate încerca următorul exerciţiu: ochii trebuie să „citească” numai spaţiile, albe dintre rândurile scrise.

Credits : Oana Rusu / Claudia Georgevici

2018-02-10T09:54:06+00:00