Vazuta prin ochii unui copil, lumea este mai frumoasa, mai plina de culoare

“Dacă vrei să vezi raiul pe pământ, priveşte în ochii unui copil.” F. M. Dostoievski

Vazuta prin ochii unui copil, lumea este mai frumoasa, mai plina de culoare. Capacitatea unui copil de invatare si dezvoltare este direct legata de calitatea vederii sale. Astfel, un copil cu probleme de vedere va percepe lumea diferit, drept una in care orice activitate reprezinta o provocare.

La nastere, sistemul vizual al copiilor este incomplet dezvoltat, astfel ca un nou-nascut sau sugar cu vedere normala nu va vedea la fel de clar ca un adult. In primii ani de viata se desavarseste dezvoltarea cortexului vizual si a cailor de transmitere a impulsurilor luminoase spre creier, aceasta dezvoltare fiind direct legata de calitatea informatiilor pe care creierul le primeste de la cei doi ochi. De asemenea, in aceasta perioada timpurie, ochii invata sa functioneze impreuna ducand la dezvoltarea vederii performante pe care copilul va ajunge sa o aiba ca adult.

Orice anomalie prezenta la nastere sau care apare in stadiile precoce de dezvoltare a vederii ingreuneaza sau compromite dezvoltarea unei vederi performante, acest lucru, dupa varsta de 8-9 ani ducand la modificari ireversibile in calitatea vederii de la varsta adulta. Ametropiile (viciile de refractie), cataracta congenitala, glaucomul congenital, malformatiile retiniene sau ale nervului optic, tumorile oculare, alinierea viicioasa a axelor vizuale (strabismul), nistagmusul duc la o dezvoltare deficitara a vederii la ochiul afectat si a vederii binoculare si in timp, netratate, la aparitia ambliopiei (ochiul lenes).

Cu cat tulburarile de vedere sunt depistate mai devreme, cu atat cresc sansele unei recuperari bune si vederi normale. Academia Americana de Oftalmologie Pediatrica si Strabism recomanda ca primul consult oftalmologic sa aiba loc intre 6-12 luni ale copilului, daca nu exista modificari evidente, cu reevaluare ulterioara la varsta de 3 ani si consulturi anuale sau la 2 ani dupa varsta de 5 ani. Copiii care beneficiaza de tratament pana la varsta de 3 ani au cele mai mari sanse de recuperare a vederii. In jurul varstei de 7 ani, sistemul vizual este aproape complet dezvoltat astfel ca, dupa aceasta varsta, recuperarea vederii unui ochi ambliop(ochi lenes) este dificila, uneori chiar imposibila.

Programeaza cat mai curand un consult oftalmologic pentru copilul tau.

“Sanatatea ochilor tai, prioritatea noastra!”
Dr. Teodora Cocis, medic specialist oftalmolog
Q Vision, Cluj-Napoca

2018-02-10T09:18:22+00:00